březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

banner podporujeme 120x72

Logo Valdstejnovo Muzeum

tlacitko1

 

KzN banner 234x60

jicinskozpravy.cz 09.12.2012

Jičín - Hvězdárně na západním okraji Jičína, která prošla v posledních letech několika drobnějšími rekonstrukcemi, se blýská na lepší časy. Do budoucna má sloužit nejen k astronomickým pozorováním, ale nový život jí může vdechnout proměna v centrum přírodních věd, kde se budou vzdělávat školáci i veřejnost. S takovým plánem nyní přichází jičínská radnice. Na přebudování a vybavení stavby bude potřebovat kolem deseti milionů korun. Většinu nákladů chce ale uhradit z dotačních peněz.

Město chce k financování využít operační program Životní prostředí a jeho podporu pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu. Pokud peníze získá, přestavěná hvězdárna by se mohla otevřít v roce 2014. "Vznikla poměrně velká skupina lidí, kteří se zabývají zpracováním žádosti o dotaci. Nalezení dotačního titulu je jen první krok. V současnosti máme stavební povolení k rekonstrukci hvězdárny, ale v rámci dotace a na požadavek K-klubu bychom projekt chtěli rozšířit o přírodovědné vzdělávání," prozrazuje místostarosta města Petr Hamáček.

Jičínská hvězdárna je podle informací radnice v Královéhradeckém kraji vedle krajské metropole a Úpice jediné zařízení přístupné veřejnosti za účelem popularizace astronomie. V širokém okolí také není žádné centrum environmentálního vzdělávání, a vznik podobné instituce by proto doplnil nabídku vzdělávání nejen na Jičínsku. Při současném uspořádání nemohou totiž hvězdárnu využívat celé školní třídy, protože přednášková místnost má maximální kapacitu deset až dvanáct míst. Chybí bezpečná terasová střecha k pozorování.

Město chce provést rekonstrukci a další stavební úpravy tamních objektů a okolí tak, aby vyhovovaly současným požadavkům a hvězdárnu bylo možné využívat všemi typy škol z regionu a dalšími subjekty včetně veřejnosti. "Naší představou je zrekonstruovat kopuli, zateplit ji, vybudovat učebnu zhruba pro 40 osob, udělat vytápění z obnovitelných zdrojů, příjezdovou komunikaci a parkoviště a k tomu pořídit vybavení do objektu. To znamená jak nějaké mikroskopy, dataprojektor, počítače pro přírodovědu, tak pro hvězdárnu nějaké zařízení, aby mohl objekt celoročně fungovat," nastínil místostarosta. Předpokládá se, že přednáškový sál najde využití i pro další zájmové skupiny, například přírodovědné kroužky, pro prezentace, přednášky, školení nebo i vícedenní pobyty.

"Finančně se přestavba hvězdárny pohybuje do deseti milionů korun včetně vybavení, dotace může tvořit 90 procent nákladů," nastínil Hamáček. Jde ale zatím pouze o odhad, konkrétnější rozpočet bude znám až po zpracování projektové dokumentace.

O hvězdárnu se nyní stará jičínský K-klub. V posledních letech tam probíhaly dílčí udržovací práce, naposledy šlo o opravu otáčecího mechanizmu kopule. Zařízení využívají zájemci k pozorování, funguje zde i astronomický kroužek. (zan)

Odkaz na celý článek: ZDE