červenec 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

 

Logo Valdstejnovo Muzeum

KzN banner 234x60

Jičínskozpravy.cz (23.10.2009)

 

Jičínská hvězdárna projde opravou

Jičín - Přes 400 tisíc korun investuje letos radnice do základních oprav jičínské hvězdárny. Objekt na okraji města, kam se v posledních letech pomalu navrací život, by se ale do budoucna mohl dočkat i rozsáhlejších úprav, které umožní přímo na místě pořádat přednášky či výukové programy."Po revoluci byla hvězdárna na okraji zájmu, což se změnilo s příchodem pana profesora Kabeláče. Tehdy se podařilo aktivity oživit, získat dalekohled a přivést nové zájemce o astronomii," shrnuje novodobou historii hvězdárny vedoucí městského úřadu Peter Bareš. Jako dobrý nápad se podle něj ukázalo i její převzetí K-klubem. "Zařazení hvězdárny pod K-klub umožnilo dobře organizovat aktivity a navrátil se na ni život. Přihlásily se i základní školy, že mají zájem tamní možnosti využívat," shrnuje Bareš důvody, které vedly k rozhodnutí, aby město do objektu na okraji Jičína za obchvatem investovalo. "Nechali jsme zpracovat posouzení objektu a projektovou dokumentaci, z čehož vyplynulo, že pokud chceme stavbu nadále využívat, je potřeba udělat základní úpravy."
Ještě letos chce proto radnice nechat stavbu podřezat proti zemní vlhkosti a udělat úpravy vedoucí ke snížení provozních nákladů na vytápění. K budoucnosti hvězdárny se chce město vrátit ještě později, kdy bude hledat odpověď na otázku, zda upravit nižší přístavbu. V ní by mohla vzniknout regulérní učebna pro případné přednášky a výuku. Úpravy by si tak prý ale vyžádaly přes milion korun.

"Zatím jsme schválili smlouvu o dílo na částku 424 tisíc korun, za které bychom chtěli do konce letošního roku provést základní stavební zásahy," řekl starosta Martin Puš. "Určitě je dobře, že se našla skupina lidí, která se snaží hvězdárnu oživit," poznamenal.

Původně budova sloužila jako muniční sklad ministerstva obrany, v 60. letech pak byla přebudována na hvězdárnu. Po roce 1989 ji převzalo město, nesloužila ale původnímu účelu. Dlouhou dobu využívali stavbu hudebníci a skauti k jiným aktivitám. Situace se změnila až koncem devadesátých let minulého století, kdy se začalo hvězdárně navracet její původní využití a vznikl astronomický kroužek. Později byla hvězdárna vybavena novým kvalitním dalekohledem Newtonova typu se zrcadlem o průměru padesáti centimetrů, kterým je možné kromě sledování astronomických úkazů a nejrůznějších objektů provádět například i fotografování hvězdné oblohy.

Astronomická pozorování zde probíhají v různých formách i v současnosti.

Odkaz na celý článek: ZDE